Ieri, 23.11.2023, la Biblioteca Județeană „Christian Tell” Gorj a avut loc o sesiune de informare organizată de către Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, cu reprezentanții mediului de afaceri din județul Gorj, interesați de oportunitățile de finanțaredisponibile prin Programul Tranziție Justă 2021-2027.
Întâlnirea s-a desfășurat în două etape, prima dintre acestea fiind axată pe prezentarea și dezbaterea Ghidul Solicitantului pentru acțiunea „Dezvoltarea Întreprinderilor și a Antreprenoriatului” – componenta „Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă” lansat în cadrul Programului Tranziție Justă 2021 – 2027.
De asemenea, a fost pusă la dispoziția participanților Lista orientativă a codurilor CAEN corelate cu domeniile identificate în Strategia Regională de Specializare Inteligentă Sud-Vest Oltenia 2021-2027(RIS 3), elaborată de către ADR S-V Oltenia, și aprobată în cadrul reuniunii Grupului de coordonare a tranziției la neutralitatea climatică la nivelul județului Gorj din data de 15 noiembrie 2023.
ADR Sud-Vest Oltenia, alături de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și de Consiliul Județean Gorj, au venit, astfel, în sprijinul potențialilor beneficiari ai fondurilor disponibile prin PTJ cu informații actualizate și lămuriri la toate incertitudinile legate de Ghidul solicitantului. Potrivit Directorului general al ADR Sud-Vest Oltenia, Alexandru Stănescu, intenția este ca, în urma întâlnirilor de acest gen „beneficiarii să primească răspunsuri la toate întrebările pe care le au” și să reușească să depună proiecte viabile, astfel încât să fie cheltuite „toate fondurile alocate județului Gorj”, în urma deschiderii apelului, în 20 decembrie 2023.
„Le mulțumesc partenerilor noștri de la Consiliul Județean Gorj pentru sprijinul acordat. Ne dorim ca, prin intermediul acestor întâlniri, cei interesați să depună proiecte să primească răspunsuri la toate întrebările pe care le au și să reușim, astfel, să cheltuim toate fondurile care ne sunt alocate. Așa cum am mai precizat, pentru a veni în sprijinul potențialilor beneficiari ai apelului pentru dezvoltarea IMM-urilor, care va fi deschis pe 20 decembrie, împreună cu grupul de lucru pentru Programul Tranziție Justă, am întocmit o listă orientativă de coduri CAEN, ținând cont de domeniile de specializare incluse în Strategia de Specializare Inteligentă Sud-Vest Oltenia”, a spus Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.
Evenimentul în sistem hibrid s-a bucurat de o participare numeroasă, peste 150 de persoane fiind prezente în sală și în online. Alături de conducerea ADR Sud-Vest Oltenia, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Tranziție Justă, au fost prezenți președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin-Mihai Popescu, președintele Camerei de Comerț și Industrie Dolj, Gabriel Vlăduț, reprezentanți ai IMM-urilor și ai firmelor de consultanță din județul Gorj.
Partea a doua a ședinței a fost dedicată autorităților publice locale din mediul urban și rural din județul Gorj. ADR Sud-Vest Oltenia, în calitate de Autoritate de Management (AM) pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027 a prezentat celor aproximativ 40 de participanți, solicitanți eligibili în cadrul Programului, două apeluri respectiv: „Investiții în clădirile publice în vederea creșterii eficienței energetice”, cu perioada de depunere a proiectelor 27.07.2023 – 27.01.2024 și cu o alocare de 132.278.530,00 euro și „Investiții în dezvoltarea infrastructurii educaționale pentru învățământ primar, secundar”, cu perioada de depunere proiecte 27.07.2023 – 27.01.2024, și o alocare de 58.081.067 euro.