Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş a declarat miercuri că Guvernul are planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, pe care trebuie să-l ducă la bun sfârşit până în anul 2032
”Acolo există un grafic pe care trebuie să-l respectăm, cu capacităţile miniere pe care trebuie să le ţinem în funcţiune şi, uşor-uşor, producţia de lignit – de la 2,7 milioane tone pe an, cât avem acum – trebuie să scadă. Deci, noi nu facem decât să punem în aplicare planul de restructurare care, pe fond, duce la măsurile acestea de decarbonizare pe care noi ne-am angajat, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, să le implementăm”, a spus ministrul.
”Noi avem trei documente importante pentru ceea ce înseamnă decarbonizarea. Avem Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, care are deja termenul decembrie 2022, cu cei 660 megawaţi putere instalată, avem 2035, cu 1.400 megawaţi putere instalată şi mai avem 2032, diferenţa până la 4.590 putere instalată pentru scos din funcţiune. Acesta este primul document strategic. Al doilea este planul de restructurare a Complexului Energetic Oltenia, care, pe lângă aceste măsuri pe care le-am menţionat, are şi această reducere graduală a extracţiei de lignit. În paralel cu planul de restructurare, noi avem măsurile din Programul Operaţional de tranziţie justă, în care nu lăsăm oamenii fără locuri de muncă”, a precizat ministrul Investiţiilor.
El a precizat că ”numai în acest program pe care îl au, de 2,5 miliarde de euro, pe care l-a aprobat în Guvern, este prevăzută crearea de locuri de muncă şi sunt, de asemenea, măsuri pentru eficienţă energetică, tocmai pentru a veni în sprijinul oamenilor şi a le oferi atât locuri de muncă, cât şi atragere de investiţii”.