Știri recente, analize complexe, fii informat!

Caută
Close this search box.

COD PORTOCALIU de ninsori și viscol puternic în zona de nord a județului Gorj

Distribuie:

Actualizat la: 2024-11-21 12:12:24
acum 3 săptămâni

Cod Portocaliu 🟧

Administrația Națională de Meteorologie a emis pentru zona de nord a județului Gorj o atenționare meteorologică “cod portocaliu”.

Fenomenele vizate sunt viscol puternic, ninsori abundente în zona înaltă a Carpaților Meridionali și local în Carpații Occidentali și Orientali, iar intervalul de valabilitate este 22 noiembrie, ora 02:00– 22 noiembrie, ora 20:00.

În zona înaltă a Carpaților Meridionali și local în Carpații Occidentali și Orientali vântul va sufla tare, cu rafale de 80…120 km/h. Va ninge viscolit, se va depune strat de zăpadă consistent (local peste 30 cm), va fi vizibilitate foarte redusă și zăpada troienită.

🟨 Cod Galben 🟨

Începând de astăzi, 21 noiembrie, începând cu ora 23:00, până mâine, 22 noiembrie, ora 20:00, întregul județ Gorj se va afla sub incidența unei avertizări meteorologice “cod galben” care vizează intensificări ale vântului, ninsori, precipitații mixte și polei.

În intervalul menționat vântul va avea intensificări în vestul, nord-vestul și centrul țării, iar pe parcursul zilei de vineri (22 noiembrie) și în regiunile estice, cu viteze de 50…70 km/h.

Aria precipitațiilor predominant sub formă de ninsoare va cuprinde toată zona de munte, se va depune strat de zăpadă, în general de peste 10…20 cm și va fi viscol.

În Crișana, Maramureș și nordul Moldovei vor predomina ninsorile, iar local se va depune strat de zăpadă, în general, de peste 5…10 cm. În Transilvania, Banat și nordul Olteniei precipitațiile vor fi mixte, pe arii restrânse cu depuneri de polei.

🟡 𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐞𝐯𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚𝐭̧𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐮𝐫𝐠𝐞𝐧𝐭̧𝐚̆ 𝐠𝐞𝐧𝐞𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞 𝐦𝐚𝐧𝐢𝐟𝐞𝐬𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐟𝐞𝐧𝐨𝐦𝐞𝐧𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐞𝐭𝐞𝐨𝐫𝐨𝐥𝐨𝐠𝐢𝐜𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐠𝐧𝐨𝐳𝐚𝐭𝐞, autoritățile vă recomandă:

✅în situația manifestării vântului puternic, întrerupeți 𝐨𝐫𝐢𝐜𝐞 𝐚𝐜𝐭𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐬𝐟𝐚̆𝐬̦𝐮𝐫𝐚𝐭𝐚̆ 𝐢̂𝐧 𝐚𝐞𝐫 𝐥𝐢𝐛𝐞𝐫 și adăpostiți-vă în imobile sau spaţii închise care să vă asigure protecţia;

✅urmăriți la posturile de televiziune buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor;

✅informați-vă asupra situaţiei drumurilor (drum închis, blocat, restricţionat) înainte de a pleca pe un anumit traseu;

✅echipați-vă maşina pentru condiţiile de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.);

✅asigurați-vă de funcţionalitatea sistemului de încălzire a autoturismului și că dispuneți de necesarul de carburant, înainte de a pleca la drum;

✅aprovizionați-vă cu pături, lanterne, apă şi alimente.

ℹ️𝐼𝑛𝑓𝑜𝑟𝑚𝑎𝑡̦𝑖𝑖 𝑑𝑒𝑠𝑝𝑟𝑒 𝑚𝑜𝑑𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑟𝑒 𝑖̂𝑛 𝑐𝑎𝑧𝑢𝑙 𝑝𝑟𝑜𝑑𝑢𝑐𝑒𝑟𝑖𝑖 𝑢𝑛𝑜𝑟 𝑠𝑖𝑡𝑢𝑎𝑡̦𝑖𝑖 𝑑𝑒 𝑢𝑟𝑔𝑒𝑛𝑡̦𝑎̆ 𝑝𝑜𝑡 𝑓𝑖 𝑜𝑏𝑡̦𝑖𝑛𝑢𝑡𝑒 𝑝𝑟𝑖𝑛 𝑎𝑐𝑐𝑒𝑠𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑝𝑙𝑎𝑡𝑓𝑜𝑟𝑚𝑒𝑖 𝑛𝑎𝑡̦𝑖𝑜𝑛𝑎𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑔𝑎̆𝑡𝑖𝑟𝑒 𝑖̂𝑛 𝑠𝑖𝑡𝑢𝑎𝑡̦𝑖𝑖 𝑑𝑒 𝑢𝑟𝑔𝑒𝑛𝑡̦𝑎̆ ℎ𝑡𝑡𝑝𝑠://𝑓𝑖𝑖𝑝𝑟𝑒𝑔𝑎𝑡𝑖𝑡.𝑟𝑜 𝑠̦𝑖 𝑎𝑝𝑙𝑖𝑐𝑎𝑡̦𝑖𝑎 𝑑𝑒 𝑚𝑜𝑏𝑖𝑙 𝐷𝑆𝑈 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑝𝑜𝑎𝑡𝑒 𝑓𝑖 𝑑𝑒𝑠𝑐𝑎̆𝑟𝑐𝑎𝑡𝑎̆ 𝑔𝑟𝑎𝑡𝑢𝑖𝑡 𝑑𝑒 𝑝𝑒 𝐴𝑝𝑝 𝑆𝑡𝑜𝑟𝑒 𝑠̦𝑖 𝐺𝑜𝑜𝑔𝑙𝑒 𝑃𝑙𝑎𝑦.