Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, sub coordonarea și îndrumarea Inspectorului-Șef, George Octavian Romanescu, au efectuat în perioada 25-29 septembrie 2023 un număr de 63 controale care au vizat atât domeniul relațiilor de muncă, cât și domeniul securității și sănătății în muncă. Au fost aplicate 29 sancțiuni contravenționale în valoare de 147.000 lei, dintre care 20.000 lei pentru nerespectarea legislației în vigoare privind munca nedeclarată. Pentru neconformitățile constatate în urma controalelor, inspectorii de muncă au dispus 127 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate.
Un angajator cu sediul social în comuna Drăguțești, având domeniu de activitate comerț cu amănuntul în magazine nespecializate, cu vânzare predominantă de produse alimentare, băuturi si tutun a fost sancționat cu suma de 20.000 lei pentru folosirea în activitate a unei persoane pentru care nu avea încheiat în prealabil contract individual de muncă. Angajatorul a fost depistat pe raza Municipiului Târgu-Jiu.
George Octavian Romanescu, Inspector-Șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj: Informăm angajatorii şi toate persoanele fizice interesate de faptul că, începând cu data de 1 octombrie 2023, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabilește la 3.300 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând 19,960 lei/oră, potrivit Hotărârii Guvernului numărul 900/2023. Reamintim că salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabilește în bani și nu include indemnizații, sporuri şi alte adaosuri. De asemenea, subliniem faptul că prevederile articolului 1 din Hotărârea Guvernului numărul 900/2023 nu se aplică în sectorul agricol și industria alimentară, fiind aplicabile prevederile articolului III din Legea numărul 135/2022 pentru modificarea și completarea unor acte normative. Nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut pe ţară, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 300 lei la 2.000 lei, potrivit dispoziţiilor articolului 260 alineatul 1 litera a) din Legea numărul53/2003 – Codul Muncii, republicată cu modificările şi completările ulterioare.