Un vernisaj și un workshop experimental a avut loc, ieri, 15 ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, la Muzeul Național „Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Partener al evenimentului a fost Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare “Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.
Expoziția „Semn. Simbol. Semnificație” cu lucrări de grafică ale artistei Anca Pașa-Deaconu, parte a proiectului „12”, a fost inaugurată la ora 18:00.
Lucrările ei sunt inspirate de operele lui Constantin Brâncuși, iar prima expoziție din acest ciclu a fost găzduită, în 2022, tot de muzeul din Târgu Jiu.
Expoziția itinerată a revenit astfel la Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, pentru a marca Ziua Culturii Naționale, într-o prezentare reconfigurată. Curator este artistul plastic Zuzu Caratanase, profesor la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, iar critic de artă, dr. Eduard Andrei, cercetător științific la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române.
Pe lângă noile lucrări de grafică realizate de Anca Pașa Deaconu și prezentate acum în premieră, noutatea pe care a adus-o expoziția a fost dimensiunea de workshop experimental.
Mai exact, 12 elevi de la Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” și de la Palatul Copiilor din oraș au primit de la artistă câte o coală de hârtie pe care a fost desenat un cerc, folosind combinații de alb, negru și auriu, inspirat de „Păsările” lui Brâncuși.
Elevii au completat desenul, după propria imaginație și prin raportare personală la opera lui Brâncuși.
Cele 12 lucrări realizate vor fi asamblate într-o carte-obiect, pe care artista o va prezenta în viitoarele sale expoziții, ca rezultat al acestui workshop experimental, integrat într-o serie de obiecte pe care le va crea.
Cu fiecare nouă expoziție, cu fiecare nou workshop, cărții îi vor fi adăugate câte 12 pagini.
„În lucrările de grafică prezentate în expoziția «Semn. Simbol. Semnificație», Anca Pașa Deaconu resemantizează motive brâncușiene, printr-o interpretare de tip semiotic. Artista invită privitorul într-un drum inițiatic, pentru a traversa un labirint de semnificații a căror descifrare presupune contactul cu opera brâncușiană, emblematic reprezentată prin ansamblul monumental de la Târgu Jiu”, precizează criticul de artă Eduard Andrei.
Expoziția „Semn. Simbol. Semnificație” se înscrie într-o serie de evenimente pe care artista a organizat-o ca parte a cercetării sale doctorale la Universitatea de Arte București, precum proiectul „Față în față”, la Muzeul de Artă Constanța (august 2022), și „Față în față. Începuturi”, la Galeria Arta a UAP Craiova (februarie 2023, cu ocazia Zilei Naționale „Constantin Brâncuși”), în care a combinat diverse medii de expresie – pictură, obiect, colaj, instalație, fotografie, video, performance.
Proiectul „12” va continua cel puțin un an și se va încheia cu a douăsprezecea expoziție din serie.