Știri recente, analize complexe, fii informat!

Cele mai consumate produse în Finlanda

Distribuie:

Actualizat la: 2023-03-22 22:48:00
acum 2 ani

Călătoria prin bucătăria tradițională finlandeză începe cu o specialitate pe care finlandezii o adoră, Kalakukko, considerat unul dintre preparatele naționale ale țării: un aluat de secară umplut cu pește (de obicei biban sau știucă), slănină și ceapă. Se gătește timp îndelungat în cuptor până când aluatul devine crocant și se servește fierbinte cu unt și lapte. Este originară din regiunea Karelia.

Karjalanpaisti este o tocană preparată într-o oală de fontă cu carne (de porc, vită sau miel), cartofi, ceapă și morcovi. Odată gata, se servește de obicei cu dulceață de afine și pâine de secară. Este un fel de mâncare tipic pentru serile de iarnă.

Poronkäristys se gătește cu carne uscată de ren tăiată în felii subțiri, prăjită în grăsime, cu untură, înăbușită cu ceapă și servită cu cartofi fierți. Carnea de ren este un ingredient comun în bucătăria finlandeză, în special în regiunea Laponia.

Apoi, există supa Rössypottu. Tradițională în Oulu, este de fapt o tocăniță care poate fi făcută din carne de ren, vită sau porc. Se mai folosește lapte, făină de secară, ceapă, unt și varză și se gătește într-o tigaie unsă.

Hernekeitto, pe de altă parte, este o supă de mazăre uscată și carne de porc. În vest este foarte groasă și se pune inclusiv carne afumată. În Karelia, se folosește carne de porc neafumată și este mai lichidă.

Lohikeitto este o supă de somon tipic finlandeză, preparată cu cartofi și praz. Se servește cu mărar. Somonul, ca în toate țările nordice, este cel mai consumat pește, alături de hering, proaspăt sau afumat.